Diana i Töreboda
Cykla Göta kanal
Cyklar vid kanalen

Sjötorp

Detta är Göta Kanals hamn mot Vänern. Det är här båtarna därmed fanns här båtvarv för byggande och renoverande av båtar. Sjötorp är idag en mysig ort där det är fint att strosa mellan bodarna och husen, och känslan av hamn lever sig kvar. Här finns ett myller av människor, slussar, restauranger och ett Göta Kanal-museum värt ett besök.

Lyrestad

Lyrestad var förr omlastningsplats för varor längs Göta Kanal. Hit kom traktens bönder med sin skörd för att skeppas iväg och säljas på annat håll. Detta är ett exempel på hur inlandet öppnades upp för handel och utveckling tack vare byggandet av Göta Kanal. Numera finns ett charmigt hembygdsmuseum i magasinet som ligger i Lyrestads gästhamn. Här finns också trevliga caféer och Farbror Frejs matbutik.

Norrkvarn

Norrqvarn erbjuder många upplevelser för hela familjen. Här finns en Mini-Kanal där barnen själva kan upptäcka Göta Kanal. Restaurangen erbjuder fina smakupplevelser från Skaraborgs stora skafferi att njuta av i solnedgången på bryggan. Vid slussen som ligger bara 100 meter från restaurangen finns en naturstig där vacker natur blandas med spår av Göta Kanals konstruktionstid.

Norrqvarn ingår i våra paket matupplevelsen och storturen, du hittar mer information om dem här!

Hajstorp

Hajstorp är ett litet men mycket levande område längs Göta Kanal. Många fascineras av att se slussarna där båtarna lyfts eller sänks flera meter med vattnets hjälp. I slusscaféet finns ekologiskt fika och lättare luncher att avnjuta i trädgården bara meter från slussarna och båtarna. Här finns även det gamla magasinet med hantverk och utställningen ”Ett bondeliv för 100 år sen”, roligt för barn i alla åldrar! I Hajstorp anordnas även de mycket populära veteranfordonsträffarna med flera hundra fordon gång efter gång. Fråga oss så berättar vi vad som händer i Hajstorp när ni passerar.

Töreboda

Töreboda ligger i mitten längs Göta Kanals Västgötasida, där järnvägen korsar kanalen. Detta gör det enkelt att ta sig hit med tåg för att börja sin Göta kanal-upplevelse. I den trevliga Gästhamnen finns fina caféer och restauranger, här finns även ett fint promenadstråk med lustiga bänkar, skänkta av Törebodas företag. Under sommarkvällarna bjuds här på musik nästan varje dag. Här hittar du också vår cykeluthyrning i Café Visthuset.

Jonsboda

Första sträckan söder ut går över fälten genom en tät trädallé vid sidan om får- och kohagar. Efter en stunds trampande kommer du till Jonsboda. Jonsboda var förr en omlastningsplats men nu är det en liten gästhamn. Brovaktarstugan har gjorts om till café och här arrangeras ibland musik på kvällarna. Fråga oss gärna om vad som händer i Jonsboda när du passerar.

Vassbacken

Fram till 1864 fanns en poststation i Vassbacken. Det lilla posthuset, som ursprungligen log en bit längre bort från vattnet har flyttats lite närmare mot kanalen och bevarats som ett litet hembygdsmuseum, där man visar lite om posthistorien knuten till platsen.

I Vassbacken hittar man även en liten gästhamn, en av Göta kanals finaste campingar och ett Café, där man både kan fika och äta lite lättare rätter. Vid campingen hittar man också en liten fin minigolfbana. På sommarkvällarna bjuds ofta på musik och underhållning på den lilla scenen som står nära vattenkanten, vilket brukar locka mycket besökare.

Lanthöjden

En ståtlig obelisk markerar den högsta lantpunkten av Göta kanals västliga rutt. Ursprungligen stod här ett trämonument över Karl XIII, som minne över att det var under hans regering beslutet om kanalbolaget fattades. Under det tidiga 1930talet fick kanalen en ny sträckning vid Lanthöjden, en minnessten finns därför också rest vid den platsen.

Vid kanalbygget ville man undvika passager där det förekom mycket berg, men senare bestämde man sig för att spränga en ny sträcka och räta ut vägen vid Lanthöjden något. Mellan den gamla och den nya kanalsträckningen bildades en ö där det står en kanalvaktarstuga. Eftersom sträckan både efter den nya och den gamla kanalen var mycket trång, var det kanalväktarens uppgift att ge signal till båtarna om dessa skulle få passera eller vänta på passerande båtar.

Vid lanthöjden dominerar skog och berg, lantbrukslandskapet som kanalen hittills löpt igenom har tagit ett steg tillbaka.

Tåtorp

Alldeles vid sjön Viken ligger det mysiga Tåtorp. Färdas man på kanalen behöver man passera den sista handvevade slussen på Göta kanals västsida, innan man kommer ut på sjön Viken, som är Göta kanals högsta nivå. Precis efter slussen öppnar sig klaffbron av holländsk typ, för att släppa förbi båttrafik. I Tåtorp står numera även semaforen, som tidigare användes vid Lanthöjden för att reglera båttrafiken där. Av vandrarhemmet i Tåtorp, som satsar på ekologisk, ordnas ibland konstutställningar. För den som hellre vill njuta av det natursköna läget finns både kajak och båtar att hyra och det fiskrika vattnet i Viken bjuder till lugna stunder med metspöt.

Tåtorp ingår i våra paket ekoturen och storturen, du hittar mer information om dem här!

Forsvik

Vid andra änden av sjön Viken ligger den före detta lilla bruksorten Forsvik, som går tillbaka till 1200 talet. Det var bland annat i Forsvik som kanalbygget börjades och här står Göta kanals första sluss. Även den gamla klaffbron av gjutjärn är den första av sitt slag i Sverige. Centralt finns det gamla bruket bevarat, som ligger väldigt vackert intill vattnet vid forsen och som var verksam ända till 1970talet. Olika utställningar, både permanenta och tillfälliga, samt guidade turer förmedlar livet i brukssamhället under de olika århundraden, de olika aspekterna av själva bruket och även andra gästutställningar visas i lokalerna. Olika temadagar under säsongen riktar sig speciellt till barn och några gånger under sommaren ordnas även de populära veteranfordonsträffarna I Forsvik, med mat, levande musik och aktiviteter för barn. I det lilla cafét som håller sommaröppet kan man fika i trädgården alldeles vid vattenkanten. Slussen i Forsvik är den sista man passerar på Göta kanals västliga rutt innan man åker ut till Bottensjön och vidare till Vättern.

Karlsborg

Mellan Bottensjön och Vättern ligger Karlsborg och Göta kanalens sista västra sträckning går precis genom samhällets centrum innan det mynnar ut i sjön Vättern. Karlsborg är ett relativt ungt samhälle som växte fram efter fästningen byggdes vid förra sekelskiftet och var tänkt som en eventuell reservhuvudstad. Militären har präglat samhället fram tills nu och fortfarande finns det olika militära enheter förlagda här och polisen utbildar sina hundförare på orten.

Det finns mycket att se och göra i Karlsborg och det lönar sig att planera in en extra dag för att hinna med allt. Centralt är den gamla fästingen en given punkt att besöka här. Under hela året ordnas det här utställningar, guidade turer, marknader och andra evenemang som lockar både unga och vuxna. Men även olika caféer, små butiker, minigolf, fiske och bad erbjuds här. Den som kommer med båt har två gästhamnar att välja emellan och den som vill uppleva natur har inte långt till flera olika vandringsleder, som erbjuder både korta turer eller sträcker sig långt över lite svårare terräng.

Sjötorp

Lyrestad

Norrkvarn

Hajstorp

Töreboda

Jonsboda

Vassbacken

Lanthöjden

Tåtorp

Forsvik

Karlsborg

Sjötorp

Lyrestad

Norrkvarn

Hajstorp

Töreboda

Jonsboda

Vassbacken

Lanthöjden

Tåtorp

Forsvik

Karlsborg

Göta kanals historia

Här kan du läsa på ännu mer om Göta kanals historia innan ditt besök!

Göta kanals historia

cyklagotakanal.se är en del av Café Visthuset!

Klicka här för att komma till cafevisthuset.se